Orchideeën houden van mensen 0

Bloemen houden van mensen, en dat geldt zeker ook voor orchideeën. Een orchidee is als een kunstwerk, zo hemels is haar schoonheid. Maar de orchidee straalt ook van levenskracht. Daarom kun je moed putten uit een orchidee, en troost. Vandaar dat je kunt stellen: orchideeën houden van mensen. En vooral mensen die het zwaar hebben en die wel wat liefde kunnen gebruiken, hebben er daarom veel aan om een orchidee in huis te halen.

Een vriendin van mij werkt in een verzorgingstehuis, op een afdeling met senioren die niet lang meer te leven hebben. Enkelen zijn de 95 jaar al gepasseerd, en vaak hebben zij hun vermogen om te lopen, te praten, of zelfstandig te eten achter zich gelaten. Familie heeft het het te druk om vaak langs te komen, of woont ver weg. Bovendien is het pijnlijk voor de familie om hun vader, moeder of grootouder in zo’n staat van aftakeling en in zo’n troosteloze omgeving te zien.

http://www.dreamstime.com/stock-image-senior-women-female-nurse-showing-thumbs-up-image30282231

Maar gelukkig zijn er lichtpuntjes voor de ouderen. Want het verzorgingstehuis geeft alle bewoners bij aankomst vijf orchideeën cadeau. En deze bloemen overleven hun verzorgers vrijwel altijd, zelfs als de ouderen dementerend zijn. Ze krijgen orchideeën die niet vaak water nodig hebben en zelfs regelmatig moeten uitdrogen om goed te kunnen bloeien. Bovendien moeten ze in een warme omgeving staan. Als de ouderen echt niet zelf de bloemen kunnen verzorgen, doen de mensen die er werken het wel, zoals mijn vriendin. En dus staan er bij haar in iedere kamer een paar schitterende orchideeën te bloeien.

venst

Deze oudjes hebben dus het geluk niet achter de geraniums te zitten, zoals de uitdrukking luidt. Ze zitten achter de orchideeën! En dat doet ze erg veel goed. Misschien een idee als je een familielid hebt die in een verzorgingstehuis woont – neem een orchidee voor ze mee.

(Visited 192 times, 1 visits today)