Een prachtplant

De orchidee. Een prachtplant, dat met recht één van de meest originele planten ter wereld wordt genoemd. Dit komt onder andere door de bloem, maar ook door andere factoren. Maar hoe komt het nu dat menigeen (waaronder mijn persoontje) zo verslingerd is aan deze plant. Om daarachter te komen, dien je eerst wat informatie te krijgen over deze plant. Orchidee, of beter gezegd; ‘Orchis’,  is een fascinerende plant. Het is genoemd naar de teelbal. Ja, mensen, de teelbal wat deel uitmaakt van het mannelijk geslachtsorgaan. Nou is dit niet iets wat jouw oog zal waarnemen als je naar de orchidee kijkt. Dit klopt, want hoogstwaarschijnlijk is de naam een verwijzing naar de dubbele wortelknol onder de grond. Deze lijkt namelijk op een zak met twee teelballen.

Orchideeën staan echt bekend om hun speciale bloemen. Deze zien er vaak voor onwetenden zeer vreemd uit. Orchideeën zijn echter hele mooie creaties, die jammer genoeg niet zo vaak meer in het wild voorkomt. Wat het zo bijzonder maakt is de speciale bloem. Deze bestaat uit zes bladen. Drie kelkbladen en drie kroonbladen. Het middelste blad is afwijkend van vorm en wordt liefkozend de lip genoemd. Deze naam is gekozen, omdat voor allerlei insecten een gemakkelijke manier is om het midden van de bloem te bereiken.

Uiterlijke kenmerken, de naam en voornamelijk de plant die niet heel overduidelijk aanwezig is vormen het antwoord op de vraag, waarom deze plant zo fascinerend is. En ik ben niet de enige. Er zijn meerdere organisaties die zich richten op de promotie van orchideeën. Zoek maar eens op internet en je zult versteld staan van de enorme belangstelling omtrent deze plant. Dit is toch schitterend? Of niet soms?

(Visited 190 times, 1 visits today)